Furoshiki, of dé manier om jouw cadeau mooi en milieuvriendelijk in te pakken!

Heb jij ook al gespot dat je bij Selected By Lot een hele originele manier van inpakken kan kiezen? Een manier die eigenlijk niet alleen origineel is, maar ook mooi en milieuvriendelijk tegelijkertijd? FUROSHIKI is de naam! Of een Japanse inpakdoek die op verschillende wijzes gebruikt kan worden.

Furoshiki is dus de benaming voor een Japanse wikkeldoek die gebruikt wordt om geschenken in te pakken en/of te vervoeren. Furoshiki gaan ver terug in de geschiedenis. De oudste doeken stamt namelijk uit de Nara-periode, rond 700 na Christus, en werden toen gebruikt om spullen mee te nemen naar het badhuis. ‘Furo’ is Japans voor ‘bad’.

Naarmate de geschiedenis vorderde, werden furoshiki gebruikt voor bredere doeleinden: om allerlei producten op te sieren – vooral luxeproducten -, bentoboxen te vervoeren, sakéflessen in te steken etc.

Er gaat dus niet alleen een heel mooi verhaal schuil achter furoshiki, ze zijn ook gewoon heel erg mooi (:

Wist je dat er in Japan een hele cultuur rond ‘wrapping’ bestaat?

Japanners pakken graag alles in: van hele kleine voorwerpen tot flessen sake. Het is zelfs een traditie met een eigen naam: “tsutsumu”. Want het inpakken van iets impliceert respect voor de ander wanneer je een geschenk geeft, waardoor er veel waarde gehecht wordt aan de materialen om mee in te pakken.

Milieuvriendelijk

 

Toen de plastic boodschappentassen hun intrede deden, werden furoshiki steeds minder gebruikt. Maar gelukkig is dat vandaag de dag alweer aan het veranderen, nu we met zijn allen steeds milieubewuster worden. 

 

Want furoshiki is een compacte doek die makkelijk hergebruikt kan worden en daarom een ideaal en ‘milieuvriendelijk’ alternatief voor plastic cadeauverpakkingen. 


In 2006 was het zelfs zo dat de Minister van Milieu, Yuriko Koike, een eigen furoshiki maakte (Mottainai Furoshiki) om het gebruik ervan opnieuw te stimuleren.


Verschillende wijzes

Je zou het misschien niet meteen geloven: maar hoe zo’n eenvoudige doek zoveel mogelijkheden kan bieden!

Wist je dat elke gelegenheid zijn eigen favoriete furoshiki-kleur heeft?

Zo zijn rood-roze tinten vaak heel helder en opvallend. Daarom zijn ze in de Japanse cultuur gelinkt aan gelukkige en gunstige gebeurtenissen. Perfect voor een huwelijkscadeau dus!

Zo zijn gele tinten ook altijd heel helder – geel, de kleur van de zon – en daarom ook passend voor allerlei vrolijke gebeurtenissen, zoals een verjaardag.

Leer je dus wat de betekenis is achter de kleuren, dan haal je binnenkort pas echt hét ideale geschenk in huis: zowel wat erin zit, als wat het verpakt!


En bij Selected By Lot zijn we helemaal fan zijn van furoshiki! Want een verpakkingsalternatief voor cadeaus:
with no plastic, no paper!
dat milieuvriendelijk is,
zonder in te boeten op luxe en schoonheid?

Ik zeg maar: kan het zelfs beter?

Daarom zijn alle home made candles van Selected By Lot ingepakt in furoshiki. En ook de flessen van het apéro abonnement krijgen een furoshiki-jasje.

Wil jij graag zien wat je bij Selected By Lot zoal kan inpakken met de furoshiki?